Naar inhoud

Draagstoel

Collection

Juli 2022

Frankrijk, midden 18de eeuw

De draagstoel werd courant gebruikt door de aristocratie in de 17de en 18de eeuw. Dit individueel vervoermiddel was zeer wendbaar en vergemakkelijkte voornamelijk de verplaatsingen in de smalle en drukke straten van de steden. De draagstoel werd gedragen door twee mannen en bracht de passagier zo dicht mogelijk bij zijn bestemming, tot onderaan de trappen, waardoor werd vermeden dat de fijne en tere schoenen vuil werden in de stoffige of modderige straten. De draagstoel was onmiddellijk beschikbaar aangezien geen span paarden noch stallen nodig waren. Hij stond overigens vaak klaar voor gebruik in de erehal van de zeer grote herenhuizen, vanwaar het grote belang dat aan het esthetische aspect werd gehecht.

De vervaardiging van een draagstoel volgde de mode en de smaak van de tijd.  Voor de uitvoering moest een beroep worden gedaan op diverse vaklui : timmerlui voor het houten geraamte, stoffeerders voor het leder en de stoffen, schilders, vergulders en vernissers voor de afwerking.

Het model dat u hier ziet, is voorzien van een koepeldak waarover een met spijkers beslagen dikke bruinleren bekleding is aangebracht die een goede bescherming biedt tegen slecht weer. De houten kist is aan drie zijden beglaasd en volledig gelakt met verguld vernis Martin. Op de deur en op het achterste paneel prijkt met fierheid het – tot op vandaag niet geïdentificeerde - alliantiewapen van een markiezaat uit de periode van Lodewijk XV. Het decor met gouden achtergrond is typisch voor Parijs.                                                                                                                                              

Oorspronkelijk was de deur voorzien van een ruit die naar beneden kon worden geschoven, maar die tegenwoordig ontbreekt. De gesculpteerde bronzen versieringen en beslagen zijn originelen en van uitstekende kwaliteit. Aan de kist zijn vier metalen kappen stevig bevestigd waardoor de draagstokken werden gestoken die hier ontbreken.

De binnenkant is bekleed met rode fluwelen stof die rondom is versierd met galons met voluten en voorzien van gordijnbovenstukken van frambooskleurige zijde bovenaan de vensters.  Zoals vaak het geval is, verloor de draagstoel zijn functie vanaf de tweede helft van de 19de eeuw en werd een puur decoratief object . De zitting werd aangepast om er een meubelstuk met twee deurtjes en een spiegel met daarboven een legplankje op te plaatsen.

Materialen: hout, stoffen, leder, glas en beslag.
Afmetingen: h 175 cm, l 72 cm, b 92 cm.
Herkomst: 2020, Aankoop Federatie Wallonië-Brussel
Inv. nr. sda789.

De draagstoel wordt tegenwoordig tentoongesteld in de gezelschapszaal.

Terug naar boven