Naar inhoud

Dekselkom en bijbehorend dienblad

Collection

Januari 2014

Parijs – Antoine Boullier - 1788

Tot aan het einde van de 18de eeuw werd bouillon, opgediend in een dekselkom, gewoonlijk ’s morgens in de slaapkamer gedronken of aan net bevallen vrouwen en zieken gegeven. Later werd hij opgediend in een porseleinen kom of soepbord, terwijl de dekselkom stilaan in onbruik geraakte.

De dekselkom die we hier zien, is een voorwerp met eenvoudige en strakke lijnen, die typisch zijn voor de neoklassieke stijl. Hij is wel versierd met een element in Chinese stijl, die onder Lodewijk XV in de mode was. De greep in het midden van het deksel stelt namelijk een fantaisistische Chinese mandarijn voor, die herkenbaar is aan zijn wijd gewaad en zijn eerder puntige hoed.

Vanwaar dit Aziatische personage? Omdat de Europeanen in die tijd thee, zijden stoffen, porseleinen voorwerpen, lakwerk etc. uit China importeerden, vormde dit hele exotische repertoire een inspiratiebron voor de Europese ambachtslui. Daar komt trouwens de term chinoiserieën vandaan, die wordt gebruikt voor allerhande voorwerpen of decors in Chinese smaak.

De dekselkom staat op een klein, cirkelvormig voetstuk dat aan de zetel van de mandarijn doet denken. Het is voorzien van twee grote rechthoekige oren, die versierd zijn met liefdesattributen – een boog en pijlen, een pijlkoker – met daarboven een dennenappel.
De dekselkom staat op een bijpassend apart dienblad. Het geheel is versierd met een fries met gegraveerde rankversieringen en loofwerk. Het deksel en het bord hebben een getorste rand.

Antoine Boullier verwierf de meestertitel in Parijs op 16 december 1775.

Verguld zilver.
h 21 cm, l 22,7 cm, ø dienblad 24,5 cm.
Herkomst: 1986, Legaat Claude D’Allemagne.
Inv. nr. sda 553.

Merken : op de rand van de dekselkom, de rand van het deksel, de onderkant van het dienblad, de rand van het dienblad, de rug van de Chinese figuur.
1. Charge: gekroonde A voor 1783-1789.
2. Maison commune: merk P met fleurons, met daarboven een gesloten kroon met het jaartal 88 voor 1788.
3. Meesterteken: een gekroonde lelie, 2 greinen, AB en een toren.
4. Charge: een cirkel getekend met kleine, zeer lichte lijnen, met in het midden een cursieve A en het nummer 3 voor 1789-1792.
5. Herkeuringsmerk: een krab vanaf 1838.

De dekselkom bevindt zich op dit ogenblik in het niet-toegankelijke bestand van het museum.

Terug naar boven