Naar inhoud

Coquillematrijs

Collection

November 2017

Brussel, 20ste eeuw.

Dit voorwerp is een coquillematrijs uit het atelier van de zilversmeden Jean en Alfred Roger. Bij de vervaardiging van zilversmeedwerk wordt die matrijs gebruikt tijdens het stansen.

Dit is de bewerking die erin bestaat om de vorm en een deel van de versiering in reliëf van het voorwerp aan te brengen. In het atelier brengt de zilversmid op die matrijzen, van brons en van staal, het bladmetaal aan dat tijdens het hameren werd verkregen. Zo wordt het motief door te kloppen met een hamer of mechanisch met behulp van een pers op het metaal overgebracht. Daarna kunnen andere versieringen worden aangebracht door gebruik te maken van diverse technieken, alvorens de verschillende delen aan elkaar worden gelast net voor de stap van de eindafwerking.

Deze matrijs heeft een convexe vorm en wordt coquillematrijs genoemd. Indien de matrijs daarentegen een holte vertoont, wordt ze dieptrekmatrijs genoemd. De hier getoonde coquillematrijs is van staal gemaakt en is cirkelvormig. Ze is voorzien van een motief dat bestemd is om de vierkante voet van een kandelaar te versieren, die vervolgens aan de andere onderdelen van het voorwerp wordt gelast. Die vorm is versierd met een plantenmotief met kronkelende lijnen bestaande uit acanthusstengels.

De acanthus is een plant met grote, dikke en glimmende bladeren. De plant wordt vaak gebruikt in de architectuur, de sierkunsten en voor versieringen wegens de vorm en de kronkelende lijn die de stengels kunnen hebben.

In het hier getoonde voorwerp wordt de acanthus gebruikt als motief van een matrijs die bestemd is voor de voet van een hoge kandelaar. Het motief is golvend en broos waardoor het als het ware een beweging verleent aan het voorwerp en de versiering van de kandelaar een zekere dynamiek krijgt. Elk van de stengels van de acanthus vertoont een beweging die vanuit het midden vertrekt en naar de uiteinden van de matrijs loopt. Aan elk van de uiteinden loopt de voet van het voorwerp uit op een sierlijk klein acanthusblaadje.

Staal.
l 15 cm, b 10,6 cm.
Herkomst: 1997, Schenking Roger.
Inv. nr. SO0232.

Het voorwerp wordt op dit ogenblik bewaard in het niet-toegankelijke deel van het museum.

 

Back to top