Naar inhoud

Citruszeef – “punch strainer of lemon strainer”

Collection

Mei 2017

Engeland – omstreeks 1725 – Londen

In de 18de eeuw waren citrusvruchten ofwel afkomstig uit de landen aan de Middellandse Zee, ofwel werden ze ter plekke gekweekt, in de oranjerieën van de prestigieuze domeinen, om de versheid te verzekeren. Citrusvruchten werden zowel in gerechten als in dranken verwerkt. Zo werden ze gebruikt om limonade te maken, die bijzonder geliefd was in die periode, maar ook voor punch, een drank die eerst in de mode was in Engeland en op het einde van de 18de eeuw ook in Frankrijk populair werd. Gedurende lange tijd werden de vruchten met de hand geperst. Pas op het einde van de 18de eeuw maakte de citruspers haar opwachting.
Om punch te serveren, vervaardigden edelsmeden in Engeland grote kommen, een lange lepel met een bijzondere vorm en een citruszeef. Dit gereedschap verhinderde dat de pitjes van appelsienen of citroenen in de punch zouden terechtkomen.
De afmetingen van de citruszeef zijn groter dan die van een theezeef, waarmee ze vaak wordt vergeleken. Ze is voorzien van twee brede oren waardoor ze op de randen van de recipiënt kan rusten waarin het geperste sap wordt opgevangen. De oren zijn opgesmukt met rankversieringen en schelpen en voorzien van het prestigieuze wapen van George I. Op de ommezijde zijn niet nader geïdentificeerde wapens van latere eigenaars aangebracht. De ronde bodem is prachtig opengewerkt met rankversieringen en dient als zeef.

Zilver.
l 29,5 cm.
Herkomst: 1978, Schenking Claude en Juliette D’Allemagne.
Inv. nr. sda566.

Het voorwerp vertoont geen merken, wat een koninklijk voorrecht is.

De citruszeef bevindt zich op dit ogenblik in het niet-toegankelijke bestand van het museum.

 

Back to top