Naar inhoud

Buste van Jean-Jacques Rousseau

Collection

Februari 2013

Parijs – Pierre-Nicolas Benoit - 1787

De zilveren buste die hier wordt getoond, stelt de filosoof Jean-Jacques Rousseau voor. Nochtans had de schrijver - geboren in 1712 en overleden in 1778 - tijdens zijn leven altijd geweigerd om voor het nageslacht te poseren.

Het borstbeeld, dat op een sokkel van zwart marmer staat, werd dus na zijn dood gemaakt. Op de achterkant is trouwens de inscriptie: Fait au marteau par Benoit 1789 gegraveerd. Het draagt eveneens het merk P voor het jaar 1787.

Jean-Antoine Houdon vervaardigde verscheidene postume bustes van marmer, brons of gips naar het dodenmasker van Rousseau.
Wellicht heeft de edelsmid Pierre-Nicolas Benoit zich op die voorbeelden geïnspireerd. Hij neemt er de algemene houding van over, maar het gelaat lijkt expressiever: dat van een man van rijpe leeftijd met een diepe en intelligente blik.
Hij heeft bijzonder veel oog voor het detail, getuige daarvan het gefronste voorhoofd, de rimpels,…. Hij geeft de vrij korte pruik met de dichte haarlokken heel nauwkeurig weer. Daarnaast heeft hij ook aandacht voor de kleren van Jean-Jacques Rousseau, die een “habit à la française” draagt, waarvan drie mooi bewerkte knopen zichtbaar zijn, met daarnaast een vest, een hemd en een bef. De armen zijn net onder de schouders afgesneden.
Er bestaan maar weinig zilveren bustes als deze.

Pierre-Nicolas Benoit liet zijn meesterteken in Parijs insculpteren op 21 maart 1781. Tot in 1789 had hij een zaak, “Au vase d’or “, in de rue Montagne Sainte-Geneviève, waarna hij tot in 1793 aan de Quai des Orfèvres gevestigd was.

Zilver, marmer.
h 35,5 cm, gew. 2194 g.
Herkomst: 1984, Legaat Claude D’Allemagne.
Inv. nr. sda604.

Merken: op de achterkant van de nek.
1. Charge: gekroonde A; trompet en palm voor 1782-1789.
2. Gekroond merk P voor 1787.
3. Meesterteken: gekroonde Franse lelie, 2 greinen ter remedie,
een beker en de initialen PB.
4. Décharge: een papegaaienkop
5. Contremarque: een vlieg

De buste wordt momenteel tentoongesteld in de bibliotheekkamer.

Terug naar boven