Naar inhoud

Buffet in twee delen

Collection

Juli 2018

Parijs, begin 18de eeuw

Met zijn monumentale omvang was het buffet in twee delen oorspronkelijk bedoeld om er het meest waardevolle tafelzilver en vaatwerk in op te bergen. Het bovenste gedeelte is open, om de voorwerpen als het ware uit te stallen voor de gasten tijdens de maaltijd. Van een pronkmeubel evolueert het buffet in de 18de eeuw naar een gebruiksmeubel waarin het vaatwerk wordt bewaard dat men nodig heeft om de gerechten aan tafel op te dienen.

Dit buffet bestaat uit twee gedeelten met dubbele deurtjes die bovenop elkaar geplaatst zijn. Het bovenste, inspringende gedeelte is aanzienlijk hoger en veel slanker dan het onderste. Dit stevig gebouwd architecturaal meubelstuk op plint  is van massieve eik gemaakt. In het bovenste gedeelte bevinden zich drie afgekante leggers en in het onderste gedeelte een eenvoudige rechthoekige plank. Onder het bovenblad van het onderste buffet is een uitschuifbare plank verborgen waarop de gerechten tijdens de maaltijd kunnen worden gezet.

Dit typische meubel in régencestijl illustreert de geleidelijke overgang van rechte naar gewelfde lijnen met symmetrische en evenwichtige versieringen. Grote gladde panelen wisselen af met medaillons en fijn versierde pilasters met schelpen, palmetten, arabesken, rankversieringen, ….. In de kroonlijst, in de vorm van een gendarmehoed, zijn eivormige versieringen, bloemen en in het midden een schelp uitgesneden.

De functionele metalen onderdelen zijn goed zichtbaar aangebracht: opening door middel van een regelstang, hengsels, ijzerbeslag, sloten, ... Dankzij een vernuftig systeem met een dubbele rij scharnieren, de ene op de deurbladen en de andere op de zijdelingse pilasters, kunnen de deurtjes volledig naar de zijkant worden opengeklapt. Wanneer de deurtjes van het bovenste gedeelte maximaal worden geopend, komt het praalvaatwerk volledig tot zijn recht.

Eik.
Bovenste gedeelte: h 200 cm, b 137 cm, d 48,5 cm; onderste gedeelte h 92,5 cm, b 169 cm, d 66 cm.
Herkomst: 2004, Legaat Barones D’Allemagne.
Inv. nr. DO312

Het meubel wordt momenteel bewaard in het niet-toegankelijk bestand van het museum.

 

Terug naar boven