Naar inhoud

Bouillonkom met deksel en dienblad

Collection

Augustus 2016

Straatsburg - Johann Heinrich I Oertel - 1753

Straatsburg was drie eeuwen lang gespecialiseerd in edelsmeedwerk van verguld zilver. Na de aanhechting van Straatsburg bij Frankrijk in 1681 onderging dit bloeiende artistieke centrum een dubbele invloed, zowel van de Franse als van de Duitse smaak.
De Franse invloed vinden we terug in de vormen en de decoratieve taal, maar ook in het feit dat Franse gebruiken werden overgenomen. Zo geraakte de gewoonte ingeburgerd om voor het ontbijt, de eerste maaltijd van de dag, bouillon te drinken, doorgaans in de slaapkamer.

De hier getoonde bouillonkom heeft een Franse vorm, zonder voetstuk maar met horizontale handvatten, die “oren” worden genoemd. De rocailleversieringen zijn een geslaagde mengeling tussen de Franse invloed en de Beierse rococo, die naturalistischer en drukker is. Het lichaam en het deksel zijn rijkelijk geciseleerd met schelpen, eivormige versieringen en dieren op een gematteerde achtergrond. Beide oren zijn versierd met een hond die een vogel najaagt in een cartouche van rocaille. Het dienblad, met uitgezaagde omtrekken, is opgesmukt met rocaillemotieven, eivormige versieringen en bloemen. Bovenop het ojiefdeksel bevindt zich een geciseleerde knopvormige handgreep.

Johann Heinrich I Oertel werd in 1717 in Berlijn geboren en overleed in 1796. Hij behoort tot een vermaarde familie van edelsmeden, waarin vader, schoonvader, zoon en schoonzoon dit beroep uitoefenden. Hij verkreeg zijn meestertitel in Straatsburg in 1749.

Sporen van verguld zilver.
Kom h 13 cm; b 31 cm / Dienblad Ø 25,5 cm
Herkomst: 1986, Legaat Claude D’Allemagne.
Inv. nr. sda761.

Merken: op de bodem
1. Erkenning van Straatsburg: Gekroonde 13 voor 1750-1789.
2. Maison commune: Gekroonde letter B voor 1753.
3. Meesterteken: ÓRtel

De bouillonkom bevindt zich op dit ogenblik in het gezelschapskamer.

 

Terug naar boven