Naar inhoud

Beker met twee oren, een zogenaamd “coupe de femme”

Collection

Oktober 2017

Dijon – 18de eeuw

Van sommige voorwerpen, zoals deze sierlijke beker, is het gebruik gebonden aan een ritueel.  Daarnaast zijn ze ook typisch voor een bepaalde streek. Deze, ook Bourgondische beker of huwelijksbeker genoemd, werd traditioneel door de peetmoeder aan de bruid geschonken op de dag van haar huwelijk. De beker is typisch voor de Bourgondische wijnstreek. De gebruiken variëren van dorp tot dorp. Meestal drinken de jonggehuwden na de religieuze plechtigheid warme wijn uit deze beker, die ze hun hele leven lang bijhouden.  Na het huwelijksfeest wordt hij gebruikt op belangrijke gebeurtenissen van het familieleven, bijvoorbeeld bij de geboorte van een kind,  een plechtige communie of zelfs voor de ziekenzalving. In dit laatste geval bevat hij dan wijwater.

Het algemeen gebruikelijke model heeft twee oren en blijft nagenoeg ongewijzigd tot in het midden van de 19de eeuw. Het heeft altijd een eenvoudig afgeplat lichaam zonder versieringen en staat op een lichtjes bewerkte voet.  Van het hier getoonde voorbeeld heeft de voet een uitkraging en is versierd met smalle eierlijsten. De vorm van het oor verschilt. De gebruikelijke vorm voor Dijon is het gegoten oor dat tot boven de rand uitloopt, in de vorm van een gestileerde dolfijn die aan het lichaam is bevestigd met een beugel. Hier heeft de beugel de vorm van een schild.

De naam of de initialen van de bruid, en soms zelfs de datum van het huwelijk, werden vaak op de omtrek van de beker gegraveerd, maar hier is dat niet het geval.

Zilver.
h 6,8 cm; Ø 11,7 cm.
Herkomst: 1978, Schenking Claude en Juliette D’Allemagne.
Inv. nr. sda122.

Merken: onder de voet

1.      Tweemaal décharge: een granaat voor 1724-38
2.      Sporen van een maison commune

              : op de bovenste rand   (herkeuringsmerken?)

3.      Merk met haan 1ste titel 1798-1809
4.      Waarborgmerk voor de departementen: mannenhoofd

Het voorwerp wordt op dit ogenblik bewaard in het niet-toegankelijke deel van het museum.

 

Terug naar boven