Naar inhoud

Beddenpan

Collection

September 2012

Frankrijk – eerste helft 18e eeuw

In het putje van de winter, verschaft de beddenpan het zeer gewaardeerde comfort van een enigszins verwarmd bed. De warmte van de gloeiende houtskolen verspreidt zich doorheen het opengewerkte deksel. De houtskolen konden geparfumeerd worden et lieten dan een aangename geur achter op de lakens.
De beddenpannen zijn meestal van koper, messing of tin, en slechts zelden in zilver.
De eerste voorbeelden van edelmetaal dateren van de 16e eeuw. Helaas zijn weinig Franse beddenpannen ontkomen aan de verwoedheid waarmee in de 18e eeuw edelmetaal werd gesmolten.
Eind 18e eeuw is het gebruik van steenkool in slaapkamers, om uiteenlopende redenen, stilaan vervangen door het gebruik van warm water ; dit, ondermeer, omwille van het brandgevaar en met de bedoeling de warmte langer te behouden.
De beddenpan zal van dan af de weg ruimen voor de bedkruik, de zogenaamde « boule anglaise ».

Het exemplaar in de verzameling is cirkelvormig met platte bodem. Hij is voorzien van een scharnierdeksel met een ring om hem vlotter te openen ; het ajourwerk verleent het voorwerp een bijzonder geraffineerd decor. De lange, gedraaide steel op de zijkant van het stuk is in een kegelvormige klembus met vernauwing gezet. De schroefsteel kan worden verwijderd om moeiteloos de door de oxidatie van de gloeiende houtskool achtergelaten sporen te reinigen.

Het stuk is niet voorzien van merken.

Verzilverd koper.
l 72 cm; ø 23,6 cm, 1928 g.
Herkomst : 1985, Aanwinst Ministerie van de Franse Gemeenschap van België.
Inv. nr. sda498.

Het stuk bevindt zich momenteel in het niet-toegankelijke bestand van het museum.

Back to top