Naar inhoud
Vanwege de demontage van tijdelijke tentoonstellingen is de bovenverdieping niet toegankelijk.

Armband met de beeltenis van de Clan van de Beer van het Tlingit-volk

Collection

Februari 2022

Alaska, Gene Chilton, 21ste eeuw

Het Tlingit-volk van Alaska kent een lange traditie van metaalbewerking. In het begin van de 19de eeuw werden creaties van koper, zilver en - in mindere mate – goud vervaardigd, nadat de grondstoffen beschikbaar werden door toedoen van buitenlandse handelslieden, die muntstukken of koperen platen ruilden tegen pelsen. Bovendien werden op het einde van de 19de eeuw in Alaska ook goud- en zilvermijnen ontdekt.

Oorspronkelijk werden die van edele metalen gemaakte sieraden voornamelijk vervaardigd voor persoonlijk of ceremonieel gebruik, maar later werden ze hoofdzakelijk voor de toeristen gemaakt.

De zoömorfe armband die we hier zien, is versierd met twee beren die elkaar aankijken. De beer is een dier dat aan de basis van talrijke totems wordt afgebeeld en dat door de autochtonen wordt bewonderd. Het staat symbool voor agressiviteit, de kwaliteit bij uitstek van de krijger, maar eveneens voor kracht, vitaliteit en gezondheid. Sommige van de traditioneel aan de beer toegeschreven kenmerken zijn afgebeeld op de armband: de oren, de snuit en de getande muil die het roofzuchtig karakter en de kracht van de beer weergeven. Het gedreven werk van de driedimensionale ogen, het ciseleer- en graveerwerk zijn volledig met de hand gedaan.

Op de armband staat de voluit geschreven naam Gene Chilton. De kunstenaar is met de bewerking van edele metalen begonnen in 1978 onder toezicht van de meester-graveur Ed Kasko.
In de armband is eveneens het woord Bear gegraveerd, maar hij draagt geen gehaltemerk van het zilver. Doorgaans werkt de kunstenaar met 925 zilver, vaak sterling genoemd.

Zilver.
h 2,4 cm, L 6,4 cm, l 5 cm.
2013 Schenking The Rain Bird vzw Vereniging voor Etnografie van Noord-Amerika.
Inv. nr. DO126      

Het stuk bevindt zich op dit ogenblik in het niet-toegankelijke bestand van het museum.

Terug naar boven