Apostellepel
CollectionNovember 2020
Antwerpen - 1634-1635
Dit type lepel wordt apostellepel genoemd daar de steel bekroond met een apostel of heilige figuur, meestal herkenbaar aan zijn attributen. Deze lepel was vanaf het begin van de 16de eeuw populair in Engeland, Duitsland en Nederland. Het wordt vaak aangeboden als doopgeschenk om de pasgeborene onder de bescherming van de apostel of de afgebeelde heilige te plaatsen. De beschermer wordt meestal gekozen naar gelang de regio’s en gezinsovertuigingen. De lepel is meestal gemaakt uit zilver om zo het aan het kind gewenste goede gesternte te symboliseren maar ook omwille van de antiseptische eigenschappen van dit edelmetaal. Soms is de lepel gegraveerd met de naam van het kind, een datum, initialen, … welke niet het geval is bij het hier gepresenteerd voorbeeld.
De lepel in de collectie draagt de beeltenis van Sint-Elisabeth van Hongarije op de voet. De heilige Elisabeth, geboren in 1207 en overleden in 1231, wijdde het einde van haar leven aan armen en zieken. De heilige is bedekt met een sluier en een kroon, wat getuigt van haar wereldlijke oorsprong als prinses alvorens zich te wijdden aan haar religieuze leven als franciscaan. Een behoeftige klampt zich vast aan het been van de heilige die voedsel in haar handen draagt.
De lepel bestaat uit drie delen. De gedreven ronde schep is weinig diep en is door een rattenstaart aan de steel verbonden. De figuur, afzonderlijk gegoten en verguld, is aan de steel gelast.
Zilver, verguld zilver.
L 18,5 cm, b 5,8 cm
Herkomst : 2003, Legaat Juliette D’Allemagne.
Inv.nr. DO231
Merktekens : op achterzijde van de schep.
1. Stad : gekroonde hand voor Antwerpen.
2. Jaarletter : gekroonde B.
3. Meesterteken : een bloem ?
Het stuk bevindt zich op dit ogenblik in het niet-toegankelijke bestand van het museum.