Naar inhoud

Oogbad

Collection

Maart 2017

Frankrijk, 18de eeuw

De eerste voorbeelden dateren van de 16de eeuw, maar pas in de 18de eeuw wordt het voorwerp courant gebruikt. Het oogbad is een klein houdertje dat vaak deel uitmaakt van het toiletstel en dat dient om de ogen te bevochtigen of een vuiltje uit het oog te verwijderen. Het wordt ook gebruikt in de oogheelkunde om oogaandoeningen als bindvliesontsteking, gerstekorrels en irritaties te behandelen.

De pendelvorm van het kleine bekertje past zich perfect aan de vorm van het oog aan, zodat het voorwerp nagenoeg hermetisch tegen het oog kan worden aangedrukt.
De gebruikte vloeistof is een aftreksel van planten als kamille, korenbloemen, weegbree, … of gewoonweg water. Nadat het bekertje met vloeistof werd gevuld, plaatst de gebruiker het tegen het oog, buigt het hoofd achterover en opent en sluit daarna herhaalde malen zijn oog.  

Het oogbadje dat hier wordt getoond, staat op een klein voetstuk met geprofileerde friezen met eierlijsten. Zijn bekertje heeft een langwerpige vorm en past zich dankzij zijn opstaande uiteinden perfect aan de vorm van het oog aan. Het is overigens door dit detail dat het voorwerp zich van een eierdopje onderscheidt.

Het oogbadje is zeer vaak gemaakt van gekleurd of doorzichtig glas, maar soms ook van faience en porselein. De zilveren exemplaren zijn luxueuzer.

Van sommige zilveren exemplaren kan de voet worden afgenomen en als trechter of als reservoir voor de medische vloeistof worden gebruikt.

Zilver.
h 7,3 cm, 56 g.
Herkomst: 1978, Schenking Claude en Juliette D’Allemagne.
Inv. nr. sda124.

Op het voorwerp zijn geen merken aangebracht.

Het oogbad bevindt zich op dit ogenblik in het niet-toegankelijke bestand van het museum.

 

Terug naar boven