Naar inhoud

Emile Souply (1933-2013) Zilversmid...

Tentoonstelling

03.01 au 19.03.2017

Le Domaine du Château de Seneffe-Musée de l'orfèvrerie de la FWB présente une exposition des créations d' Emile Souply.

Het Domein van het Kasteel van Seneffe-Museum voor Zilversmeedkunst van de FWB organiseert een tentoonstelling van de werken van Emile Souply.Emile Souply heeft zijn stempel op de wereld van de hedendaagse Belgische zilversmeedkunst gedrukt, niet alleen door de originaliteit van zijn creaties, maar ook door zijn inventiviteit en door zijn beheersing van verschillende technieken. Behalve zilversmid was hij ook beeldhouwer. Hij hield ervan om met materialen en vormen te spelen en een vleugje fantasie mocht in zijn werk nooit ontbreken.

Na zijn opleiding aan de École des Métiers d'Art (school voor kunstambachten) van de abdij van Maredsous, was hij een van de eerste zilversmeden die een volledig nieuwe taal ontwierp voor juwelen. Daarbij maakte hij gebruik van voorouderlijke technieken als het hameren van ijzer en het smeltlassen en werd het zilver koud gegoten en geperst.

Net als elke kunstenaar heeft hij in de loop der decennia ook de tijdgeest in zijn creaties verwerkt. Dit blijkt bijvoorbeeld uit zijn befaamde juweel "Mercédès" dat het voorgestelde voorwerp een grappige nieuwe bestemming geeft.
Pierre-Paul Dupont zegt over hem "Hij verbindt de notie van plezier met die van het spel: het plezier om het juweel te bedenken en uit te voeren voor de kunstenaar, het plezier om het te dragen en te tonen voor de gelukkige bezitter ervan."

Ook zijn minder gekende meubelcreaties worden tentoongesteld, net als een aantal voorbereidende tekeningen van zijn kunstwerken.
Emile Souply heeft zijn tijdperk mee bepaald en daarvoor wil het Museum voor Zilversmeedkunst van de FWB hem eer betuigen.

Tarieven

Volwassenen: 5 € Senioren: 4 € Gratis: kinderen onder de 12 jaar en personen met beperkte mobiliteit

Toegang

Elke dag geopend van 10 tot 18 uur behalve op maandag, tenzij dit een feestdag is. Geopend op feestdagen
Terug naar boven