Naar inhoud

Waterkan

Collection

December 2023

Spanje - begin 17de eeuw

Deze sierlijke waterkan is afkomstig uit Spanje. Al sinds de oudheid waren delfstoffen in Spanje in overvloed aanwezig, onder andere goud, zilver, ijzer en kwik vanaf de 16de eeuw. Het land beschikte over meer dan voldoende grondstoffen waardoor de edelsmeden een grote hoeveelheid zilver ter beschikking hadden. Dit stuk uit de collectie bestaat uit maar liefst 2078 gram van dit edelmetaal.

Wat de stijl betreft, vertoont het voorwerp Moorse invloeden, namelijk de oosterse motieven die rond de verstevigingen zijn gegraveerd.
Het eivormig lichaam rust op een cirkelvormig voetstuk en is versierd met vier leeuwensnuiten waarvan de ringen zijn verwijderd. Op de slanke hals is een vrouwelijke mascaron aangebracht. De prominente giettuit is voorzien van een deksel met daarop een liggende windhond. Het handvat vertoont een imposante curve die zich naar boven toe uitdijt.
Het voorwerp is een illustratie van een nieuwe generatie van waterkannen die naar het einde van de 16de eeuw toe het helmmodel verving.
Onder de giettuit is een embleem gegraveerd dat een vogel met uitgestrekte vleugels afbeeldt die op een tak zit.

Het voorwerp heeft geen merken.

Zilver.
h 37 cm; l 18 cm, Ø voet 14 cm.
Herkomst: 1986, Legaat Claude D’Allemagne.
Inv. nr. sda540.

De waterkan is te zien op de tentoonstelling  “Think Nature – Mr. Plant” tot  1 september 2024.

Back to top