Naar inhoud

Vlak bureau

Collection

December 2021

Parijs – Adrien Delorme – 2de helft 18de eeuw

Deze grote schrijftafel, een voornamelijk mannelijk meubilair, verschijnt aan het begin van de 18de eeuw. Het rechthoekig licht gewelfd blad, is bedekt met zwart marokijn leder om zijn utilitaire rol te vervullen.

Het hier gepresenteerde meubilair, in Lodewijk XV-stijl, is aan alle kanten versierd, omdat dit type meubilair in het midden van de kamer wordt geplaatst en niet langs een muur. Het opent met drie lades terwijl drie neplades de achterkant versieren. Het is bedekt met fineer van licht satijnhout.

Het schrijftafel rust op licht gebogen poten. Het meubelstuk is versierd met bronzen ornamenten verguld met fijn goud en gebeiteld. De bronzen benadrukken de sleutelplaten, de handgrepen, de potenuiteinden en vormen de bescherming rond het blad en de randen.

Satijnhout, leder, verguld brons.
h 76cm, L 161 cm, l 80,5 cm.
Herkomst: 2003, Legaat Juliette D’Allemagne-Rémy.
Inv. nr. DO251.

Het meubel draagt de uitgeholde stempel Delorme voor Adrien Delorme (meester in 1748 en actief tot 1783). Met zijn atelier in de Rue du Temple in Parijs, wordt deze meubelmaker vooral gekenmerkt door een overvloedige productie van ladekasten, hoekmeubelen, boekenkasten, bureaus,… voornamelijk met inlegwerk, lakken en vernissen in de oriëntaalse smaak.

Er is ook een ijzermerk van kasteelmeubilair met de initialen TH voor het ‘palais des Tuileries’.

Het bureau staat momenteel in het circulair kabinet op het gelijksvloer.

Back to top