Naar inhoud

Toiletspiegel

Collection

Augustus 2015

Brussel - Daniel of Henricus sr. Pijlemans - 1717/22

De make-up en het kapsel zijn essentiële momenten bij het maken van het toilet. De spiegel is van primordiaal belang wanneer men zich opmaakt. Het is voor de spiegel dat het spel van de verleiding zijn aanvang neemt, daar verleidt de smaakvolle dame alles terwijl ze zich klaarmaakt om te verleiden.

De toiletgarnituur van edel metaal maakt deel uit van de bruidsschat of wordt als huwelijksgeschenk gegeven. Het belangrijkste voorwerp is de spiegel, die vergezeld gaat van een paar kandelaars en een coherent geheel van 15 tot 50 accessoires die de vrouw nodig heeft om zich mooi te maken.  Door de weerspiegeling van het licht van de kaarsen in de spiegel baadt de kamer in warme kleuren en verleent de kokette dame een zachter uiterlijk.

In die tijd wordt de spiegel op een tafel geplaatst, aan de muur opgehangen of in de hand gehouden.

De drielobbige spiegel van Pijlemans bestaat uit spiegelglas dat op een houten geraamte is bevestigd met daarrond een zilveren lijst. Hij is zeer sober uitgevoerd en rust op een verstelbare steun waardoor hij op de toilettafel kan worden neergezet. De houten kern is bekleed met zilver en voorzien van twee fijne sierlijsten en vier rozetten die de schroeven verbergen.

Zilver, hout.
h 56,5 cm, l 45,7 cm.
Herkomst: 1986, Aankoop door het Ministerie van de Franse Gemeenschap.
Inv. nr. sda523.

Merken: in het midden van de bovenste rand.

1.,2. Stad: Klimmende leeuw en hoofd van Sint-Michiel voor Brussel.
3. Meesterteken: Pijlenbundel.
4. Datum: Gekroonde L voor 1717/22.

De spiegel is op dit ogenblik tentoongesteld in het achthoekige kabinet.

Back to top