Naar inhoud

Thee- en koffieservies

Collection

Maart 2023

Brussel - Delheid frères - 20ste eeuw

De Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel was een uitgelezen uitstalraam om aan de zilversmeedkunst ruimere bekendheid te geven bij het grote publiek. Het ensemble neemt de algemene lijn over van het servies dat bij die gelegenheid door de firma Delheid werd tentoongesteld, maar wel in een vereenvoudigde vorm. In de ateliers was het een courante praktijk om voor de creatie van nieuwe modellen bestaande vormen en motieven te combineren.

Het servies bestaat uit vier stukken: een koffiekan, een theepot, een melkkannetje en een suikerpot die op een dienblad zijn geplaatst. Zodoende wordt aan de bezoeker de keuze gelaten tussen thee en koffie. De voorwerpen zijn kegelvormig, hebben een glad lichaam en zijn enkel versierd met enkele gestileerde motieven: friezen van palmbladeren en speervormige bladeren. Sommige details worden benadrukt door het gebruik van verguld zilver, dat ook wordt gebruikt voor de binnenkant van de suikerpot, die voorzien is van sierlijke rechte handvatten met op het uiteinde een slanke spiraalvormige kronkeling. Dankzij de smalle en langwerpige vorm van het dienblad kunnen de vier stukken naast elkaar worden gezet en niet per paar zoals gebruikelijk was.

De firma werd in 1827 opgericht door Michel François Delheid. Meerdere generaties van de familie volgden elkaar op tot de onderneming in 1980 ophield te bestaan. Een deel van de activiteiten werd overgenomen na de fusie met de firma Wiskemann. Begin 1986 betekende dan het definitieve einde van de firma. De productie bestond zowel uit voorwerpen van zilver, verzilverd metaal als gerhodineerd metaal,…

Alle stukken van het servies zijn onder de voet voorzien van een gegraveerd nummer: koffiekan: 816, theepot: 874 , melkkannetje: 236,  suikerpot: 418.

Zilver, verguld zilver, been.
Suikerpot 11 x 17,2, x 11,2 cm; koffiekan 26,5 x  22,2 x 13 cm; theepot 20 x  14 cm; melkkannetje 13 x 12,7 x 7,7 cm ; dienblad 3 x 74,8 cm x 23,7 cm.
Herkomst: 2007, Legaat Demont.
Inv. nr. DO005.

Merken: onder de voet.

  1. Meesterteken: D met daarboven een kronkelende slang in een ton (1942-1980).
  2. Gehaltemerk: A835 in een ovaal.

Het servies bevindt zich op dit ogenblik in het niet-toegankelijke bestand van het museum.

Terug naar boven