Naar inhoud
Vanwege de installatie van de tijdelijke tentoonstelling is de eerste verdieping niet toegankelijk.

Tazza of drinkschaal

Collection

November 2021

Antwerpen – 1563-1564

De term "tazza" komt uit het Italiaans en betekent kopje of drinkschaal. De drinkschalen uit edelmetalen imiteren de meer delicate creaties van de Venetiaanse meester-glasblazers. Dit type drinkvaas, in zilver of vermeil, was in de 16e en 17e eeuw zeer succesvol in Frankrijk, Nederland, Duitsland, Zwitserland, Spanje,… maar niet in Italië waar glas steeds de voorkeur had.

Over het algemeen bestaat de tazza uit een brede, ondiepe schaal dat op een min of meer hoge centrale voet is geplaatst. Door het ontbreken van diepte wordt de primaire functie van de drinkbeker omgevormd tot een decoratief element of, zoals te zien is op schilderijen uit die periode, wordt hij ook gebruikt om bloemen, fruit of zoetwaren te presenteren. De oudste versies zijn te herkennen aan de binnenkant van de schaal, dat rijkelijk versierd is in reliëf om zo de kleur van de wijn te laten glanzen. Naarmate de functie evolueert, zal de buitenkant meer gedecoreerd zijn en niet langer de binnenkant, die wordt verborgen door voedsel.

Het hier gepresenteerde voorbeeld toont aan de binnenkant een rijkelijk versierde schaal met de gedreven- en ciseleertechniek. Het decor bestaat uit zeemonsters, slangen, gewapende tritons en een boogschutter in een kabbelende zee. In het midden toont de umbo de triomf van Neptunus. De rand is gegraveerd met bladkrulwerk. De steel met zijn balusterknoop - versierd met een drapering ondersteund door leeuwenkoppen afgewisseld door vrouwenkoppen waaruit trossen fruit afdalen - zorgt voor een goede grip. Het geheel is stabiel dankzij zijn wijde eveneens verrijkt met bladkrulwerk en boeketten van fruit.

Op de onderzijde bevinden zich de wapens van de familie de Croÿ alsook volgende inscripties :

LA SEULLEMENT +  CROY
PLUS . N’Y.P. TEND + NOIRT-HOVRET
VNDE.QUA.QUE.CROY

Zilver, sporen vermeil.
h 13 cm, Ø 18 cm.
Herkomst : 2004, Legaat Juliette D’Allemagne-Rémy
Inv.nr. DO202

Merktekens : boord onderzijde

  1. Stad : gekroonde hand voor Antwerpen
  2. Jaarletter : E voor 1563-1564
  3. Meesterteken : ĕ

Het stuk bevindt zich momenteel in de reserves.

Terug naar boven