Soepterrine met ramskoppen
CollectionApril 2015
Naar Jean-Baptiste Chéret, 19de eeuw
De mode van de terugkeer naar de natuur leidt tot het ontstaan van voorwerpen van de zilversmeedkunst die versierd zijn met bewoners van kippenhokken, volières en stallen. Die dieren in haut-reliëf zorgen voor een naturalistische toets en compenseren de strengheid van de neoklassieke motieven.
Het dier wordt een decoratief element dat in het voorwerp wordt verwerkt om er de sterke punten van te benadrukken. Het wordt op alle mogelijke plaatsen gebruikt en doet dienst als handvat, pootjes, knopvormig ornament, schenktuit,….
De soepterrine is het meest massieve en meest decoratieve voorwerp waarin gerechten worden opgediend. Hier nemen de ramskoppen een bevoorrechte plaats in en hun spiraalvormige omgebogen horens dienen als handgrepen. Ze zijn realistisch weergegeven en houden de guirlandes van eikenbladeren samen die in het midden met elkaar verbonden zijn door middel van een knoop. Bovenop het deksel, dat rondom wordt omgeven door met linten versierde groeven en biezen, prijkt een dennenappel op een bedje van bladwerk. Het geheel staat op vier gekrulde voetjes die door een acanthusblad met het lichaam verbonden zijn.
Het is een identieke reproductie van een 19de-eeuws stuk dat Jean-Baptiste Chéret in 1772 voor de Poolse familie Branicki vervaardigde. Het dienblad ontbreekt.
Zilver.
h 22,8 cm, l 29,5.
Herkomst: 1986, Legaat Claude D’Allemagne.
Inv. nr. sda574.
Onleesbaar merk onder de voet
Het stuk is momenteel tentoongesteld op de schouw in het Grote Salon.