Naar inhoud

Soepterrine

Collection

Maart 2015

Brussel - 1773 – Michel-Paul-Joseph Dewez

Deze soepterrine is van bijzonder belang voor Seneffe, want ze is van de hand van Michel Dewez (1742-1804), de broer van de architect van het kasteel Laurent-Benoît Dewez. Hij werkte als zilversmid en bronsgieter voor Karel van Lotharingen, voor religieuze instellingen en voor particulieren. Een aanzienlijk deel van de productie van Michel Dewez ligt in het verlengde van het werk van zijn broer. Laurent-Benoît Dewez maakte immers altijd een totaalwerk, waarbij de decoratie en het meubilair volledig in de architectuur waren geïntegreerd. Hij vroeg aan zijn broer om te zorgen voor alles wat met de bronzen en zilveren toebehoren van zijn projecten te maken had.

Als merk gebruikte Michel een zwaan die een ronde vrucht met bebladerde stengels in haar snavel houdt, de heraldische figuur die voorkomt op het wapenschild van de familie.
Deze soepterrine is een mooi voorbeeld van de “overgangsstijl” die kenmerkend is voor zijn werk. Ze combineert Lodewijk XVI-elementen als de godrons en de eierlijst met andere die nog in Lodewijk XV-stijl zijn, zoals de gewelfde pootjes en het asymmetrische motief van de handvatten. Het deksel is versierd met een bijzonder grote handgreep die bestaat uit een granaatappel, gebladerte, een rivierkreeft en een krab in natuurlijke staat.

Zilver, koper (bekleding).
h 26 cm, l 36 cm.
Herkomst: 1986, Legaat Claude D’Allemagne.
Inv. nr. sda563.


Merken: onder de voet.
1., 2. Stad: Gekroonde Brabantse leeuw.
                 Hoofd van Sint-Michiel.
3. Datum: jaartal 73 voor 1773.
4. Meesterteken: Zwaan met een vrucht in haar snavel.

Het stuk is momenteel bewaard in het niet-toegankelijk bestand van het museum.

Terug naar boven