Naar inhoud

Snuifdoos

Collection

Augustus 2013

Snuifdoos
De Nederlanden – omstreeks 1680

Deze ovale doos van heel mooie makelij is voorzien van een deksel dat van een plaat van schildpad met een indrukwekkende dikte gemaakt is en verstevigd door een zilveren rand.
De verticale lijst is versierd met een mooie gravure van ranken en lofwerk. De afmetingen van dit voorwerp duiden erop dat het bij deze snuifdoos om een tafelmodel gaat.

In het midden van het deksel bevindt zich een uitpuilende Engelse medaille.
Die werd in 1667 door John Roettiers geslagen om het einde van de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog te herdenken. Op de beeldenaar staat de buste van koning Karel II van Engeland in profiel afgebeeld, getooid met een lauwerkrans en omgeven door zijn verschillende titels: CAROLUS .SECUNDUS.DEI.GRATIA.MAC.BRIT.FRAN.ET.HIBER REX
Op de keerzijde staat de FAVENTE DEO BRITTANIA, met andere woorden de vrouwelijke belichaming van Groot-Brittannië, die aan de linkerzijde neerzit aan een oever en haar vloot overschouwt die op volle zee vaart.

John Roettiers (1631-1703) is de oudste zoon van de Antwerpse edelsmid Philip Roettiers. Vanaf 1661 werkte hij als graveerder en medaillesnijder voor Karel II in de British Royal Mint.

Zilver, schildpad.
h 5 cm,l 13 cm, b 7,6 cm, 352g.
Herkomst: 1986, Legaat Claude D’Allemagne.
Inv. nr. sda435

Op het voorwerp bevinden zich geen merken.

 

Het stuk is momenteel bewaard in het niet-toegankelijk bestand van het museum.

Terug naar boven