Schotel
CollectionAugustus 2024
Augsburg - Johann-Christoph I Treffler – 1698-1705
Van de 16de tot het midden van de 18de eeuw was Augsburg een zeer belangrijk centrum voor de vervaardiging van weelderige voorwerpen van edelsmeedkunst, zowel religieuze als burgerlijke. Vanaf het einde van de 17de eeuw verwierf de stad ook faam in het domein van het uitgeverijwezen, met onder andere de publicatie van talrijke verzamelbundels met gravures van ornamenten. De combinatie van de grote technische vaardigheid van de edelsmeden en de modellen die beschikbaar waren, leidde tot een edelsmeedkunst die rijkelijk versierd was met verfijnde gravures zoals het geval is op de kleine ronde schotel van de collectie.
Op de vrij brede rand van de schotel is een zeer mooie gravure aangebracht op een gearceerde achtergrond waardoor een indruk van diepte van de versiering wordt gewekt. De versiering bestaat uit ranken van acanthusbladeren waartussen putti met wijnbladeren rond het hoofd aan het spelen zijn. Ook andere elementen verwijzen naar wijn, zoals de houten kuip waarin de druiven worden geplet, de wijnkruik en de schenkkan. Die wijnmotieven en de uitholling in het middel van de schotel kunnen erop wijzen dat dit voorwerp oorspronkelijk als onderschotel diende waarop een drinkbeker met deksel werd gezet.
De protestantse edelsmid Johann Christoph I Treffler (° omstreeks 1652 - † Augsburg 1723) trad in 1680 in het huwelijk met Anna Maria Baur, de dochter van de edelsmid Hans Jacob II Baur en verkreeg vermoedelijk in hetzelfde jaar zijn meestertitel. Twee jaar later huwde hij met Elisabetha Priest, de dochter van de edelsmid Johann III Priest. Van de edelsmid zijn talrijke bekers met deksel op voet gekend. Die voorwerpen zijn vaak volledig of gedeeltelijk verguld.
Verguld zilver.
Ø 18 cm.
Herkomst: 1978, Schenking C. en J. D’Allemagne-Rémy.
Inv. nr. sda127.
Proefsteek.
Merken: op de onderkant.
1. Dennenappel voor Augsburg (onvolledig), hetzij voor 1698, hetzij voor 1700-1705.
2. Meesterteken: ICT in een achthoek.
Het voorwerp wordt momenteel bewaard in het niet-toegankelijk bestand van het museum.