Naar inhoud

Pronkbeker met deksel

Collection

December 2011

Nürnberg – Jörg Ruel - 1603/1609

Dit type beker, dat zeer populair was in Duitsland in het begin van de 17de eeuw, is eerder een pronkstuk dan een gebruiksvoorwerp. Die praalbekers werden uitgestald op buffetten met tafelzilver in banketzalen.
De drielobbige voet van de beker wordt gevormd door drie boomtakken waartussen zich rankversieringen met acanthusbladeren kronkelen. Elke rank is in het midden versierd met een schelp. De schacht stelt een realistische boomstam voor waarop een vogel uitrust.
De cuppa en het deksel zijn beide versierd met druppels. Dit gedreven reliëfwerk verleent aan de beker de vorm van een ananas, een exotische vrucht die zeldzaam was in het Europa van de 17de eeuw of in de vorme van een druiventros. De grijpknop op het deksel stelt een bloemboeket in een vaas voor, "blattwerk" typish germaans.

In 1598 verwierf Jörg Ruel in Nürnberg de meestertitel. De zilversmid is gekend voor de vervaardiging van voorwerpen waarbij edele materialen met curiosa uit de natuur, zoals een struisvogelei, worden gecombineerd. Hij overleed in 1625.

Verguld zilver.
h 45,5 cm, Ф 13,5 cm.
Herkomst: 1986, Legaat Claude D’Allemagne.
Inv. nr. sda550.

Merken: op de hals .
1. N voor Nürnberg 1603/1609.
2. Meesterteken: IR.

Het voorwerp maakt nu deel uit van de tentoonstelling “Think Nature - Monsieur Plant” van 7 oktober 2023 tot 1 september 2024.

Back to top