Naar inhoud

Portret van koning Leopold I

Collection

Juli 2015

Antwerpen – 1833 – Jean-Baptiste II Verberckt

De ovale plaat stelt een busteportret in profiel van koning Leopold I voor dat, in de traditie van de medailles, de beeltenis van de vorst verheerlijkt. Het portret is bijzonder gedetailleerd, zowel wat het gelaat met bakkebaarden, de haardos als het uniform van luitenant-generaal van het Belgische leger met de eervolle onderscheidingen betreft. #(1)

In 1930 was het portret nog altijd in het bezit van de familie Verberckt. Bij welke gelegenheid die plaat werd vervaardigd en waarom ze nog altijd in het bezit was van de nakomelingen van de zilversmid blijft een mysterie. Aan de rand zijn vijf kleine gaatjes aangebracht die erop wijzen dat de plaat oorspronkelijk op een houder moest worden bevestigd.

Het stuk is met de volledige naam gesigneerd: Jean Verberckt 1833 en draagt eveneens het meesterteken van de zilversmid Jean-Baptiste II Verberckt (1774-1838). Die vervaardigde zowel religieuze voorwerpen als burgerlijke zilverwerk. In 1881 nam hij het atelier over van zijn vader Jean-Baptiste I Verberckt. Bij zijn overlijden zette zijn weduwe, Anna Cornelia van Roy, de activiteiten van het atelier voort.

#(1)Voor meer details over de decoraties kunt u hier klikken. U zult worden doorgeschakeld naar een zeer volledig artikel van de hand van Kolonel Stafbrevethouder in ruste Eric Tripnaux.

Zilver.
h 22,9 cm, l 18,3 cm.
Herkomst: 2004, Legaat van de Barones D’Allemagne.
Inv. nr. DO229.

Merken: onder de buste
1. Meesterteken: merk in de vorm van een driehoek met een V en daarboven 6 blokjes die een bloem vormen.
2. Gehaltemerk: lier eerste gehalte voor zilver 934.
3. Keurkamermerk: hoofd van Minerva met de letter B in de helm voor Antwerpen.

Het voorwerp bevindt zich op dit ogenblik in het niet-toegankelijke bestand van het museum..

Back to top