Naar inhoud

Portret van een koppel

Collection

Juli 2023

Frankrijk, einde 18de eeuw

Pastelportretten waren bijzonder populair in de 18de eeuw. Die kunstvorm werd zowel beoefend door de bekende en minder bekende kunstenaars van die tijd als door vrouwen die die er zich amateuristisch mee bezighielden. Pastel is een rijke techniek dankzij de aanzienlijke concentratie van pigmenten van plantaardige of minerale oorsprong. De techniek is makkelijk te gebruiken want er is geen droogtijd en bovendien is hij zeer goed bestand tegen de tand des tijds.

De over elkaar aangebrachte penseeltrekken of kleurvlakken zorgen voor een bijzondere intensiteit, diepte en helderheid die we terugvinden in de zachte tinten van de huidskleur, de verfijnde weergave van de kledij, de gepoederde pruiken,…

Tegen een neutrale achtergrond zien we hier een intimistisch portret van een koppel dat ten halven lijve is afgebeeld, met harmonische blauw- en grijstinten die in elkaar overvloeien en vervagen. De ogen van de figuren op dit schilderij glinsteren en de twee personages stralen een zekere oprechtheid en tederheid uit die een verbondenheid suggereert. De delicate pastelkleuren lenen zich tot een ontroerende uitdrukking van die vluchtige gevoelens . De wijzende vinger van de jonge man versterkt de oprechtheid van het moment.

Pastel, papier.
h 42,7 cm, l 61,4 cm.
2004, Legaat Juliette D’Allemagne-Rémy.
Inv. nr. DO283.

Het werk wordt op dit moment tentoongesteld in de slaapkamer.

 

Back to top