Naar inhoud

Koffiekan

Collection

December 2017

Luik - Guillaume Dengis - 1771

Koffie, die oorspronkelijk uit Afrika kwam, werd in de 17de eeuw in Europa binnengebracht door toedoen van de Ottomaanse wereld. Het was een van de drie exotische warme dranken die voor een verandering van de voedingsgewoonten van de Europese samenlevingen zorgden en van de gebruiken die daarmee gepaard gingen. De invoering van die nieuwe dranken leidde er ook toe dat de noodzakelijke toebehoren voor de bereiding en het nuttigen ervan werden vervaardigd, bijvoorbeeld de koffiekan.

De hier getoonde koffiekan is een mooi voorbeeld van de Luikse zilversmeedkunst, die een geslaagde combinatie is van de Franse invloed, met de sierlijke Lodewijk XV-lijn, en de Duitse invloed, die een voetstuk gebruikt in plaats van de gebruikelijke drie pootjes.

Het voetstuk is gechantourneerd en gaat over in spiraalvormige ribben die over het peervormige lichaam doorlopen en eindigen op het gewelfde deksel. Bovenop dit deksel is een originele grijpknop aangebracht die uit bladwerk en schelpen bestaat.

De ronde schenktuit komt te voorschijn uit een basis die versierd is met een bundel natuurlijk riet dat uit een schelp ontspruit.

Het handvat, bestaande uit twee krulvormige versieringen die met elkaar verbonden zijn door een parel, wordt bovenaan aan de hals bevestigd door middel van een geprofileerde kap en onderaan door een krulvormige versiering.

Guillaume Dengis (1734 - 1814) is een befaamde Luikse zilversmid, die zowel burgerlijke als religieuze voorwerpen heeft gemaakt.

Zilver, hout.
h 33 cm.
Herkomst: 1980, Aankoop door de Franse Gemeenschap.
Inv. nr. sda447

Stempels: onder de voet

  1. Wapen van prins-bisschop Charles d’Oultremont
  2. Tweekoppige adelaar met jaartal 1764
  3. Jaarletter: H voor 1771
  4. Meesterteken: gekroonde G.D.

De koffiekan wordt maakt nu deel uit van de tentoonstelling “Think Nature - Monsieur Plant” van 7 oktober 2023 tot 1 september 2024.

Terug naar boven