Naar inhoud

Ketting van de gilde van de boogschutters

Collection

December 2022

Zuidelijke Nederlanden – 18de eeuw

In de collectie van het museum bevindt zich de ketting van de gilde van de boogschutters Société Saint-Sébastien-Amateurs de Seneffe die een waardevol aandenken is aan het folkloristische erfgoed van Seneffe. Vroeger koos de gilde uit haar midden elk jaar een nieuwe koning. Dat was een feestelijk moment waarop allerhande activiteiten werden georganiseerd. Alle toeschouwers leefden enthousiast mee met de verwoede pogingen van de schutters om de “papegaai” af te schieten (een houten vogel die bovenop een staak was aangebracht). De schutter die daarin slaagde, kreeg de titel van koning en mocht, als ereteken voor deze bijzondere prestatie, de gildeketting dragen. Het jaar daarop was de koning de eerste die zijn titel mocht verdedigen. De gilde Société Saint-Sébastien-Amateurs de Seneffe werd opgericht in 1630 en bleef actief tot in 2015.

Het gaat om een vrij eenvoudige ketting, bestaande uit gestileerde Bourgondische vuurstalen  afgewisseld met fleurs de lys (Franse lelies). Dit is het gebruikelijke siermotief voor dit soort ketting. Om deze ketting tegen beschadigingen te beschermen, is hij aangebracht op een zwarte fluwelen kraag die ondersteund is door leder en uit drie delen bestaat die ter hoogte van de schouders met elkaar verbonden zijn door middel van twee scharnieren. De randen zijn afgewerkt met een band van verguld passementwerk.

In het midden is het martelaarschap van Sint-Sebastiaan, de patroonheilige van de  boogschutters, afgebeeld. Hij is vastgebonden aan een boom en doorboord met pijlen. Aan weerszijden staan boogschutters opgesteld in schietpositie. Net daaronder is een plaatje aangebracht met de inscriptie La société de St. CAstier ont fait cette 1714 Seneffe.  Daaronder is door middel van drie kettinkjes een hanger bevestigd die de “papegaai” voorstelt, zittend op een tak. Aan die tak is dan nog een dubbele ketting met twee bogen en twee pijlen vastgemaakt..

Zilver, fluweel, leder.
h 59 cm, b 36 cm.
Herkomst: 2015, Bewaargeving door de Société Saint-Sébastien de Seneffe.
Inv. nr. DO375.

Merk: op het plaatje.

  1. Onvolledig merk waarop enkel een kroon is afgebeeld.
  2. Onvolledig merk dat eindigt op een T.

Het voorwerp bevindt zich op dit ogenblik in het niet-toegankelijke bestand van het museum.   

Back to top