Naar inhoud

Het beeld « Quelqu’un »

Collection

Mei 2020

Jean-Michel Folon - 1992

Bezoekers van het Domein van Seneffe kunnen een eenzaam personage tegenkomen in het uitgestrekte park. Het is het beeld “Quelqu’un” van Jean-Michel Folon. Het is een driedimensionaal silhouet van de man met de hoed en overjas, een karakteristiek personage in zijn artistiek parcours.

Beeldhouwwerk kwam vrij laat in zijn carrière. Deze driedimensionale activiteit neemt eerst de vorm aan van omgeleide objecten, kleine houten, kleien en gipsen beeldjes, … Zijn vriend César raadde hem aan zijn grote sculpturen in brons te laten gieten om de tand des tijds beter te doorstaan. Folon ontwierp het beeld eerst in klei, dat later in meerdere exemplaren door Romain Barelier in brons werd gegoten.

In tegenstelling tot zijn bijna doorschijnende aquarellen, is zijn sculptuur hier een kunst van massa, volume en dichtheid. Hij stelt de universele man voor, meneer “iedereen”, op een schematische manier en met menselijke afmetingen. Het personage is herleid tot zijn eenvoudigste uitdrukking: twee lijnen voor de ogen, een lijn voor de mond, een neus, nauwelijks geschetste armen verloren in de massa van de mantel en het geheel staande op twee rechte benen, verenigd met de basis door stevige voeten, waarvan de rechtervoet naar voren een stap schetst. Dit geeft hem een raadselachtige en verloren uitdrukking. Het oppervlak is niet glad maar bewerkt voor de lichtspeling. Zo onthuld het beeld zich telkens anders, afhankelijk van het uur van de dag en de seizoenen. De basis wekt de illusie van een houten vloer. Midden in de natuur patineert de brons zich langzaam, zoals de kunstenaar het wenste, « tijd zal het beeld zijn mooiste kleuren geven ».

Jean-Michel Folon (°1934 Ukkel-† 2005 Monaco) is een multidisciplinaire Belgische kunstenaar die zowel aquarellen, tekeningen, affiches, sculpturen, projecten voor glas-in-loodramen, wandtapijten, enz. heeft geproduceerd. Het zijn meestal boodschappen van vrede, vrijheid, universele waarden, … die hij op een poëtische wijze illustreert, maar vaak ook geladen met een zeer sterke boodschap.

Brons.
Personage : H 183 cm;  Sokkel : H 8,5 cm, L 110 cm, b 110 cm; 300 kg.
Inv. nr. 19.606.
Herkomst : 1996 aankoop Franse Gemeenschap Collectie van de Fédération Wallonie-Bruxelles in dépôt  in het Zilvermuseum van de Franse Gemeenschap.

Het beeld is getekend “FOLON” vooraan rechts op de sokkel.

Aan de achterkant van de sokkel, merk van de bronsgieter rechts op de boord: Bronze Romain Barelier.

« Quelqu’un » reist regelmatig in het park van Seneffe. Momenteel bevindt hij zich tussen het grote parterre en de vogelkooi.

 

Back to top