Dienblad
CollectionJanuari 2017
Nederlanden – Michiel de Bruyn van Berendrecht – 1637
Dit dienblad is een mooi voorbeeld van de Hollandse barok. De rand is versierd met zogenaamde “kwabornamenten”, die in het begin van de 17de eeuw door de gebroeders van Vianen werden geïntroduceerd. Die stijl wordt gekenmerkt door het spelen met vormen, waarbij het zilver wordt gesculpteerd en een gedurfd lijnenspel ontstaat. Die exuberante versiering zorgt er zelfs voor dat het uiterlijk van het voorwerp wordt gewijzigd.
Boven het dienblad zijn drie personages aangebracht in gedreven halfhoog reliëf. Ze stellen respectievelijk Bacchus met een druiventros, Venus en Amor en Ceres met een korenschoof voor. De personages versmelten zich met elkaar en vormen aldus een doorlopende versiering.
De zilversmid laat zich hier rechtstreeks inspireren door een dienblad dat in 1624 door Adam van Vianen werd vervaardigd en dat in het Amsterdamse Rijksmuseum, wordt bewaard.
Inscriptie op de onderkant: MBruÿn fecit
Aňo 1637
De zilversmid Michiel de Bruyn werd als zoon van een brouwer omstreeks 1608 in Utrecht geboren. In 1630 verwierf hij in dezelfde stad de meestertitel.
Zilver.
b 32 cm, l 25 cm.
Herkomst: 1986, Legaat Claude D'Allemagne.
Inv. nr. sda555.
Geen merken.
Het dienblad bevindt zich in het niet-toegankelijke bestand van het museum.