Naar inhoud

Borden

Collection

Mei 2018

Mechelen - 1743-44

Het individuele bord werd pas een algemeen verschijnsel op de weelderige tafels in de loop van de 17de eeuw. Het verving geleidelijk de vleessnijplank. De eerste exemplaren waren meestal van tin, zilver en goud gemaakt. Wegens de talrijke opeenvolgende hersmeltingen van edele metalen onder Lodewijk XIV werd echter de voorkeur gegeven aan vaatwerk van faience en porselein. Dit bood het voordeel dat het minder duur was dan edele metalen en werd beschilderd met kleurrijke motieven die inspeelden op de smaak van het moment.

In het algemeen bestaat dit stuk vaatwerk voornamelijk uit een vlakke bodem, een randstrook en een rand. De randstrook is niet bestemd om etenswaren op te leggen, maar dient veeleer om een vol bord te kunnen vastnemen zonder de vingers vuil te maken. Wanneer ze met motieven versierd is, heeft ze ook een decoratieve functie.

Het voorbeeld dat u hier ziet, is een rond bord met een vijflobbige gecontourneerde rand met geribde biezen. Het is een heel gebruikelijk model voor die tijd.
In het midden van het bord zien we de afdruk die bij de vervaarding werd achtergelaten door de punt van het kompas waarmee de cirkel in de gelamineerde zilveren plaat werd getrokken, die daarna werd uitgesneden met een plaatschaar en vervolgens gehamerd. Het wapen van Arenberg-de la Marck is in de randstrook gegraveerd. Het zijn de alliantiewapens van Charles-Marie Raymond van Arenberg en Louise-Marguerite de la Marck, getrouwd op 18 juni 1748.

Dit bord maakt deel uit van een set bestaande uit drie dozijn borden, een paar ronde schotels, twee paar ovalen schotels en een hele grote ronde schotel. Ze zijn voorzien van verschillende merken, wat erop wijst dat het in die tijd de gewoonte was om sets geleidelijk te vervolledigen.

Zilver.
Ø 25 cm.
Herkomst: 2003, Legaat Barones Claude D’Allemagne.
Inv. nr. DO201.

Merken: onder de bodem
1. Stad: Schild met drie palen
2. Meesterteken: onleesbaar
3. Jaarletter: P voor 1743-44

Vier borden van het servies worden op dit ogenblik tentoongesteld in de gezelschapskamer, de overige worden bewaard in het niet-toegankelijke bestand van het museum.

 

Terug naar boven