Naar inhoud

Beker

Collection

November 2022

Parijs – Christofle – 20ste eeuw

Onder het ancien régime  was de aanschaf van edelsmeedkunst voorbehouden aan het hof, de aristocratie en de clerus. Vanaf de industriële revolutie manifesteerde zich een nieuwe clientèle, de bourgeoisie, die zich aangetrokken voelde tot die luxueuze voorwerpen zonder dat ze noodzakelijk over dezelfde financiële middelen beschikte. Dankzij nieuwe industriële technieken als stansen (waarbij het metaal met behulp van een mal wordt uitgesneden) en galvanoplastiek (aanbrengen van een laag zilver op een ander metaal), werd een serieproductie van de stukken met lagere kosten mogelijk. In de 19de en de 20ste eeuw werden op die manier een groot aantal bekers vervaardigd. Die bekers werden niet meer op de tafel gezet tijdens maaltijden, want ze waren vervangen door glazen, maar ze werden bij diverse gelegenheden als een doopsel of communie, wel nog als geschenk aangeboden of als trofeeën gegeven. Verder werden ze alleen nog door hele jonge kinderen gebruikt omdat ze onbreekbaar waren.

De beker die we hier zien, is sober van vorm en versierd met een reeks lijnen, zowel op het lichaam als op het voetstuk, die een mooi contrast vormen met de glans van het effen gedeelte. Het tussenstuk, tussen de beker zelf en de voet, is van hout. Het geheel wordt samengehouden door middel van een schroefdraad die zichtbaar is onder de voet.

Het huis Christofle dat in 1830 werd opgericht door Charles Christofle en de techniek van de galvanoplastiek ontwikkelde, is een van de zeer  weinige  fabrieken die tegenwoordig nog actief zijn. Onder andere dankzij de Wereldtentoonstellingen verwierf het bedrijf internationale faam. De onderneming vervaardigt zowel voorwerpen van zilver, verguld zilver als verzilverd metaal. Christofle maakt zowel tafelvoorwerpen, siervoorwerpen als juwelen.

Verzilverd metaal, hout.
h 10,7 cm, Ø 7,5 cm.
Herkomst: 2020 Schenking Wilson.
Inv. nr. DO389.

Merken: onder het voetstuk

  1. Rechthoekig gestreept merk met in het midden een ovaal  versierd met een weegschaal die omkaderd is door de letters OC, met daarboven vier sterren en daaronder een bij en twee  bebladerde stengels: vanaf 1935.
  2. Christofle, voluit geschreven.
  3. Vierkant merk: een paard van een schaakspel omgeven door de letters OC (voor de zilversmederij Christofle) vanaf 1935

Het voorwerp bevindt zich op dit ogenblik in het niet-toegankelijke bestand van het museum.

Back to top