Naar inhoud

Buste

Collection

Juni 2023

Koen Muller – omstreeks 1990 - Eksaarde

Dit figuratieve beeldhouwwerk is een voorstelling van de halve buste van Claude D’Allemagne. Op vraag van diens echtgenote, Juliette D’Allemagne-Rémy, maakte de kunstenaar Koen Muller een buste van haar overleden echtgenoot. Zo kon ze de nagedachtenis van haar echtgenoot, een grote verzamelaar en schenker van de collectie van het museum voor edelsmeedkunst van de FWB in Seneffe, in ere houden.

Het is een realistisch kunstwerk, ook al herkennen de mensen die Claude D’Allemagne hebben gekend, hem er niet altijd in. De kunstenaar heeft de verzamelaar nooit persoonlijk ontmoet en heeft gewerkt op basis van foto’s die zijn echtgenote hem ter beschikking had gesteld. In deze halve buste in ronde-bosse is Claude D’Allemagne afgebeeld in vooraanzicht, op een statische en imposante manier en met een neutrale gelaatsuitdrukking. Enkel zijn wenkbrauwen zijn zeer prominent aanwezig. Hij is gekleed in een pak met stropdas.

De buste werd eerst uitgevoerd in aardewerk, vervolgens in brons gegoten en tot slot gepatineerd. Door deze werkwijze is de buste bestand tegen de tand des tijds en blijft Claude D’Allemagne aanwezig te midden van zijn collectie.

Koen Muller (Lokeren 11 maart 1948 – Eksaarde 20 februari 2023) volgde de opleiding beeldhouwen aan het Hoger Instituut voor Beeldende Kunst Sint-Lucas in Gent. Hij begon zijn loopbaan als beeldhouwer en werkte daarna als tekenaar, later was hij hoofdzakelijk actief als kunstschilder.  Zijn carrière is gekenmerkt door meerdere periodes van inactiviteit. Hij laat een rijk en gevarieerd oeuvre na.

Gepatineerd brons.
h 53 cm, l 24 cm, b 53 cm.
Herkomst: 1995, Schenking Juliette D’Allemagne-Rémy.
Inv. nr. DO200.

Het werk is aan de achterkant gesigneerd door Muller K.

Het beeldhouwwerk bevindt zich op dit ogenblik in het trappenhuis.

 

Terug naar boven