Naar inhoud

“12 + 12 driehoeken”

Collection

April 2022

Pol Bury - 1990

Wanneer bezoekers door de tuin van de orangerie wandelen, worden ze verrast door een onderbroken geluid van stromend water vermengd met een klikkend geluid van metaal. ln het waterbekken bevindt zich een fontein van Pol Bury. Dit kinetisch werk bestaat uit 24 convexe driehoeken, aangebracht op twee niveaus, die een prachtige metalen waterlelie vormen.   De hemel en het water van het bekken worden weerspiegeld in het gepolijste oppervlak van het staal en zorgen voor bewegende beelden die het werk tot leven brengen.

Op het eerste gezicht  lijkt het werk onbeweeglijk, maar dan kantelt een van de driehoeken op een willekeurige manier om en het water stroomt  eruit. De wandelaars kunnen niet op de beweging anticiperen. Ze weten niet welke driehoek zal omkantelen noch op welk moment, want de fontein komt op een willekeurige en asymmetrische manier tot leven. Een pompsysteem doet het water naar het midden van de fontein stijgen. Vervolgens stroomt het in een van de driehoeken die onder het gewicht  zijn kantelpunt bereikt. Het gaat om een installatie met een gesloten circuit.

Pol Bury (1922-2005) was een multidisciplinaire kunstenaar afkomstig uit Henegouwen. Hij was actief als schilder, graficus, beeldhouwer en schrijver, maar is ook gekend voor de uitvoering van fonteinen, het ontwerp van juwelen en het maken van kortfilms.  Pol Bury bouwde zijn eerste hydraulische fontein in 1976. Talrijke monumentale beeldhouwwerken en fonteinen van zijn hand  zijn in stedelijke landschappen overal ter wereld te vinden.

Roestvast staal.
h 170 cm, Ø 210 cm.
Herkomst: 2005, aankoop door de Franse Gemeenschap van België. Collectie van de Federatie Wallonië-Brussel in bewaargeving in het Museum voor Zilversmeedkunst van de Franse Gemeenschap (FWB).

Terug naar boven